Banán paraziták


Twitter Messenger Magában, sütiben, sülten, smoothie-nak, palacsintába nutellával A banánt szinte minden ember szereti, mert édes, tápláló és egészséges.

milyen gyógyszerek kezelik a pinwormokat a paraziták testből történő eltávolításának módszerei

De egy élősködő miatt most kiveszhet az emberiség kedvelt tápláléka. A kutatók állítják, könnyen oda lehet minden jó és vicces dolog forrása, azaz a banán, a Panama-kór miatt.

banán paraziták

A trópusi betegséget egy gomba faj okozza, amik tudva levő mindig a cukrot eszik meg ezért van az, hogy ha gombás vagy, a szénhidrátot azonnal meg kell vonni. Az említett parazita a Cavendish banán fajt pusztítja, ami a világ összbanán készletének nagy részét adja, ezt fogyasztjuk tonna számra évente.

banán paraziták

Kép: iStock Utoljára az es években banán paraziták nagyobb pusztítása ennek a gombának, de most felütötte a fejét Ausztráliában, Ázsiában, Közép-Amerikában, Afrikában, banán paraziták Köze-Keleten, és -ami a leggázabb- a dél-amerikai ültetvényeken is. A Cavendish banán minden egyede genetikailag teljesen azonos szinte, ezért gyorsan terjed a kór, nincs olyan rezisztens kolónia, ami megállítaná. A parazita pedig túl ellenálló a vegyszereknek, így csak a karantén jelent egyelőre megoldást.

korbféreg nő cickafark parazitaellenes

Kép: iStock Tudósok most azzal kísérleteznek, hogy génmanipulálják a banánt, hogy az ellenállóvá váljon a Panama-kórnak. Egy másik megoldás lenne a hibridizáció, vagyis a sokkal strampabb madagaszkári banánnal kereszteznék a Cavendisht.

Ha nem jutnak eredményre, könnyen lehet, hogy a jellegzetes gyümölcs ki fog veszni, és csak a kevésbé ismert fajok lesznek elérhetőek az emberiség számára.