Békák parazitája. További blogjaink:


Agymosott szöcskék halálugrása

Mire jók a természetrajzi gyűjtemények? Váratlan esemény történt ban. Felfedeztek egy olyan apró, rajzóspórás gombafajt Batrachochytrium dendrobatidis, magyarul kitridgombaaminek különös tulajdonságai vannak. Ellentétben az összes rokonával, amelyek a talajban vagy a vízben lebontóként élnek, ez a mikroszkopikus méretű nagyjából 3 mikrométer nagyságú gomba kizárólag a kétéltűek bőrén élősködik.

Bibliai csapás fenyegeti a békák népét

A felfedezés nagy port kavart tudományos körökben, és a kutatók azonnal intenzív kutatásba kezdtek, hogy megvizsgálják, vajon ez a gomba lehet-e az oka annak a világméretű kétéltűpusztulásnak, amely az es évek végén kezdődött, és azóta is tart. Írta: Vörös Judit Kezdjük azzal, hogy milyen állatok a kétéltűek, és miért is fontosak az emberiség számára? A kétéltűek az egyik legváltozatosabb gerinces állatcsoport.

  1. Speciális anyaggal védekeznek a békák a hangyák ellen Origo
  2. Ez a parazita halnyelvnek álcázza magát | National Geographic
  3. Beöntés a férgek kezelésében
  4. Szemölcsök a nemi szerven
  5. Agymosott szöcskék halálugrása | National Geographic
  6. Tech: Bibliai csapás fenyegeti a békák népét | tomatour.hu

Ide tartoznak a békák, a szalamandrák, a gőték és a kizárólag trópusi vidékeken előforduló féreggőték. Ez a több ezer, főként gerinctelenekkel táplálkozó faj fontos részét képezi a táplálékláncnak.

békák parazitája

Gondoljunk csak bele: ha kihalnak a kétéltűek, akkor elszaporodnak a szúnyogok, de éhen maradnak a kétéltűekkel táplálkozó madarak. Ezzel felborul az ökoszisztéma egyensúlya, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Emellett a békák bőrváladéka számos emberi gyógyszer szívgyógyszerek, fájdalomcsillapítók alapanyagául szolgál. Mi, emberek, nem járnánk tehát túl jól, ha a kétéltűek eltűnnének a Föld színéről, ezért meg kell védenünk őket.

Éppen ezt a tulajdonságot használja ki a parazita gomba: megtelepszik a hámrétegben, szaporodni kezd, és megvastagítja a bőrt.

  • Index - Tudomány - Mutáns békák inváziója Észak-Amerikában
  • Bélférgek keserítették meg a bronzkori britek életét » Múlt-kor történelmi magazin » Hírek
  • Emberek a férgek megelőzésére

Ezzel megakadályozza a légzést és a vízfelvételt, ami az állat sóháztartásának teljes összeomlásához vezet. Ezt a betegséget kitridiomikózisnak nevezik, mert a kitridgomba okozza.

Honnan bukkant fel ez a gombafaj, és miért éppen a kétéltűeket betegíti meg?

Békák

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a gyilkos kór továbbterjedjen, és megfertőzze az eddig még egészséges állományokat?

És végül, hogyan segíthetnek a kérdések megválaszolásában a természetrajzi gyűjtemények? A gomba által okozott kitridiomikózis betegséget és a hozzá köthető pusztulásokat először a es évek elején azonosították észak-amerikai és ausztrál kétéltű-populációkban. Ekkor csak annyit tudtunk, hogy a kórokozó hirtelen felbukkant legalább két kontinensen, de a gomba eredete még tisztázatlan maradt.

Felmerült a gyanú, hogy olyan kétéltűfajjal hurcolták be a két kontinensre, amely ott nem őshonos, és amelynek a kereskedelme már régóta ipari mennyiségben zajlik.

Betűméret:

A múzeumi példányok bőréből kaparékot vettek, és különleges DNS-eljárással azonosították a gombafajt. Kimutatták, hogy az afrikai kontinensen ez a kórokozó már jóval régebb óta jelen volt, mint máshol, békák parazitája egy ban begyűjtött és alkoholban tárolt gyűjteményi békák parazitája DNS-vizsgálata pozitívnak bizonyult.

Ez a vizsgálat békák parazitája utalt, hogy a gomba világszintű békák parazitája az ember hathatós közbenjárásával a karmosbékák lehetnek a felelősek. Kiderült továbbá, hogy ami az Afrikában őshonos kétéltűeknek nem okozza vesztét, az a többi kontinensen katasztrófához vezethet. A kitridgomba jelenleg ismert elterjedése.

A színek az adott országban észlelt pozitív minták számát jelölik. Minél sötétebb a szín, annál több fertőzött kétéltűegyedet találtak forrás: bd-maps.

2. Kasztrált rákok

Ezzel újabb kérdéseket vetett fel a gomba eredetét illetően. A hazánkban is előforduló foltos szalamandra Salamandra salamandra felett ugyancsak gyülekeznek a sötét fellegek. Egy éve egy eddig ismeretlen, a kitridgombával rokon kórokozót találtak, amely kizárólag farkos kétéltűeken szalamandrákon és gőtéken élősködik. Szalamandraevő kitridgombának Batrachochytrium salamandrivorans nevezték el fotó: Szelényi Gábor Japán kutatók ben felfedezték, hogy a japán óriasszalamandra Andrias japonicus ben befogott, múzeumban őrzött példányán megtalálható a gomba.

Ezzel nagyjából egy időben az Egyesült Államok középső területéről származó, ban gyűjtött és a helyi múzeumban elhelyezett leopárdbékák Lithobates sphenocephala adtak pozitív tesztet.

Ezek a múzeumi vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a kétéltűeket pusztító gomba nem Afrikából származik, hanem gyakorlatilag minden kontinensen jelen volt már hosszú ideje, tehát valami más oka lehet annak, hogy éppen most tört ki a kétéltűeket békák parazitája járvány. Innentől a kutatásokat a jelenlegi, frissen gyűjtött mintákra alapozták, és minden kontinens kétéltűiről gyűjtött minták teljes genomelemzésével megpróbálták rekonstruálni a gomba világszintű elterjedésének menetét, illetve a különböző kontinensek gombatörzseinek leszármazási kapcsolatát.

Mivel ez hosszú és költséges feladat, máig nem jutottak a végére. Annyi kiderült azonban, hogy bár mindenhol megtalálható az őshonos gombaváltozat, a behurcolt kétéltűekkel együtt az ember behurcolta az idegen gombatörzseket is, amelyek aztán egymással keveredve olyan gyilkos változatot hoztak létre, amely már veszélyt jelent békák parazitája helyi kétéltűfaunára.

beöntés és gyógyszer férgek számára a friss leheletért

A klímaváltozás is hatással lehet a gomba elterjedésére, hiszen olyan helyeken is el felbukkanhatott, ahol korábban kedvezőtlen körülmények uralkodtak a szaporodásához. Így pusztulhatott ki örökre, sok fajtársával együtt a panamai csonkaujjúbéka Békák parazitája zeteki Panama esőerdeiből.

Ez a parazita halnyelvnek álcázza magát

Ennek tudatában a kutatások inkább a gomba élettana és a gomba-kétéltű rendszer ökológiájának megismerése felé tolódtak el. Panamai csonkaujjúbéka Atelopus zeteki forrás: wikipedia.

békák parazitája éves férgek gyógyszer

A majdnem másfél évtizedes vizsgálatok alapján ma már tudjuk, hogy ez a gomba a hűvös éghajlatot és elsősorban a hegyvidéki élőhelyeket kedveli, a béka bőrében szaporodik, és ostoros zoospórái vagy a vízben úszva terjednek tovább, vagy pedig a kétéltűek egymással való érintkezése közben adódnak át. Ezek, illetve a kontinensek közötti és kontinenseken belüli idegenhonos kétéltűfajok behurcolása által jelentett veszélyek ismeretében az egyes országok korlátozásokat vezettek be parazita és a társadalom kétéltűek kereskedelmében.

Sőt terepi protokollokat írtak elő az érintett területen békák parazitája kirándulók és a kutatók számára, hogy ne terjesszék tovább a kórt. A Magyar Békák parazitája Múzeum kétéltűkutatói megtalálták a kitridgombát a hazai kétéltűeken is, de a hazai állományokat egyelőre nem betegítette meg. Oda kell figyelnünk arra, hogy ez így is maradjon. Ha többet szeretne a tudni a kétéltűeket veszélyeztető gombafertőzésről, látogasson el a www. További olvasnivalók a természetrajzi gyűjtemények jelentőségéről:.