Légycsípés paraziták. Külső élősködők


Fogalmazhatunk úgy is, hogy egy jellemzően vidéki élőlény, amely kiválóan alkalmazkodik a városi léthez is.

Élősködők - Magyar előzetes #1

Remekül repül, hiszen akár 5 km-t is megtesz egy jó vérszívás reményében, de km megtétele sem okoz problémát neki. Kedveli a meleget: hazánkban elsősorban meleg nyarakon és kora ősszel találkozunk velük vagy a kártételükkel.

légycsípés paraziták bikákban található helminták

Mind a nőstény, mind a hím vérrel táplálkozik, jellemzően napközben aktívak és a lakáson belül éppúgy találkozhatunk velük, mint a lakáson kívül. A szúrása nagyon fájdalmas, ezt bárki megerősítheti, akit ez a kétes szerencse ért.

A kifejlett rovarok szúró-szívó szájszerve szabad szemmel is jól látható, állítólag szer vastagabb, mint a szúnyogé, ezzel vágja át a bőrt, hogy hozzáférjen a vérérhez.

légycsípés paraziták gyógyszer a férgek számára viszketés ellen

Egy ízeltlábúakkal foglalkozó tudós még azt is megállapította, hogy a légycsípés paraziták által előidézett fájdalom több mint szorosa a szúnyogcsípés okozta fájdalomnak. Ráadásul maga a vérszívás átlagosan 2 percig tart, tehát meglehetősen hosszan kell tűrni. Nem nehéz elképzelni, milyen rossz közérzetet, stresszt okoz ez az áldozatnak.

vallási parazita

Leendő zsákmánya becserkészésekor a szuronyos istállólégy elsősorban a látására és a szaglására támaszkodik. Egyáltalán nem válogatós; gyakorlatilag bármiből szív vért, ami a szeme elé kerül, a sertéstől és a marhától légycsípés paraziták, a kutyán és a lovon át az emberig.

kenje meg Trichomonas urat

Ami a kutyát illeti, jellemzően a vékony bőrrel borított fülvégeket támadják, ahol a bőrfelszínhez közel futnak a vérerek. A kutyák nyilván nyugtalansággal és fejrázással reagálnak. A vérző sebek könnyen felülfertőződnek baktériumokkal, így gyakran gennyes vagy akár elhalásos bőrgyulladás is lehet a vége, amely egyértelműen kezelésre szorul.

légycsípés paraziták

Szerencsére már létezik Magyarországon is olyan spot-on készítmény, a Vectra® 3Damely a szuronyos istállólegyet távoltartó ún.