Cysticercus galandférgek. A bélférgesség tünetei


A Wikimédia Commons tartalmaz Cysticercosis témájú médiaállományokat. A ciszticerkózis egy szöveti fertőzésamelyet a galandféreg Taenia solium fiatal fejlődési alakja ciszticerkusz okoz.

cysticercus galandférgek

Körülbelül cm nagyságú szilárd, fájdalmatlan dudorok jelenhetek meg a bőrön és az izmokban. Az agy fertőzöttsége esetén idegrendszeri tüneteik is előfordulhatnak.

cysticercus galandférgek

A fejlődő országokban ez az egyik leggyakoribb kiváltó oka az epilepsziának. A nyers zöldség lehet a betegség egyik fő hordozója. A gerincvelő-folyadék és a vér emelkedett eozinofil fehér vérsejt -száma is jelezheti a betegséget.

Főoldal » Betegségek » Fertőző betegségek » Parazitafertőzések » Galandférges fertőzés taeniasis A taeniás fertőzés két galandféregfaj, a horgasfejű galandféreg Taenia solium és a simafejű galandféreg Taenia saginata által okozott betegség. Az előbbit Carl Linnéaz utóbbit Goeze írta le. A simafejű galandféreg által okozott fertőzések gyakoriságuk szerint három csoportba oszthatók. Ezt csak Észak-Amerika és Ausztrália lakosságáról mondhatjuk el.

Ezek a következőket foglalják magukban: a sertéshús alapos megfőzése, megfelelő tisztaságú cysticercus galandférgekés a tiszta vízhez való korszerű hozzáférés.

A fertőzés terjedésének megakadályozása céljából fontos a téniázissal fertőzöttek kezelése.

Tünetek és kezelés galandféreg fertőzés esetén

Ezek alkalmazása hosszú ideig szükséges lehet. A kezelés során szteroidok szedésére lehet szükség a gyulladások kialakulásának megelőzése érdekében, illetve epilepszia elleni gyógyszerek alkalmazása is indokolt lehet.

paraziták tünetei az ember torkában

Néhány esetben sebészi beavatkozással távolítják el a cisztákat. ISBN